Breaking News
Home / VIJESTI / Optužuju se za netransparentno zapošljavanje i zloupotrebe položaja

Optužuju se za netransparentno zapošljavanje i zloupotrebe položaja

Umjesto da se bori protiv političke korupcije i nepotizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona postalo je primjer državne institucije u kojoj su nepotizam, netransparentno zapošljavanje i politička korupcija postali praksa. To su javno potvrdili predstavnici Vlade i MUP-a, optužujući jedni druge za netransparentno zapošljavanje i zloupotrebe položaja.

Zvanično, premijer Bego Gutić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić potvrdili su da je zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravu policije netransparentno. Premijer Gutić je optužio ministra Topčagića da je u posljednje dvije godine netransparentno zaposlio oko 200 policajaca, o čijem prijemu je odlučivao, kako kaže, mali broj ljudi, predvođen predsjednikom KO SDA TK Mirsadom Kukićem. Ministar, pak, optužuje premijera da nijedan prijem nije mogao biti odobren na Vladi, ukoliko, navodno, premijer ne dobije veći broj pozicija, pa je njihov sukob započeo kada premijerov kandidat za člana Komisije za prijem nije dobio ministrovu saglasnost. O tome su detaljno pisali vrhu SDA. Sve je kulminiralo na posljednjem konkursu za prijem stotinu policajaca, kada se premijer i ministar nisu mogli dogovoriti koliko će kome pripasti pozicija, pa je konkurs zaustavljen, navodi FTV.

Gutić ističe da nisu odbili zahtjev, već su tražili da se uradi realna analiza stvarnih kadrovskih potreba u MUP-u.«Nije to nikakav problem, nego smo napravili jednu analizu, jednostavno smo analizirali ekspoze premijera, analizirali smo brojno stanje u MUP-u. Išli smo na ono da nema povećanja broja uposlenih», objašnjava Topčagić.

Na posljednjim konkursima zabilježeni su klasični primjeri nepotizma, pa su tako netransparentno zaposleni sinovi visokopozicioniranih inspektora MUP-a TK-a, bliski rođaci pojedinih članova kantonalne vlade i sinovi dva člana Nezavisnog odbora Skupštine TK-a koji kontroliše rad policijskog komesara i Uprave policije.

«Ministar i komesar imenuju komisiju koja provodi tu proceduru. Znam da je Smiljane Vovna primljeno dijete, koje ispunjava uslove, u Upravu policije», kaže Topčagić za FTV.

SDP-ov Dževad Hadžić, iz Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a, optužuje članove Nezavisnog odbora da ne rade svoj posao suzbijanja korupcije i kriminala, odnosno ne prate rad komesara i unapređuju njegov rad, već ga iskorištavaju za svoje privatne uticaje: «Ovih dana su dva člana Nezavisnog odbora zaposlila svoju djecu, što je tipičan primjer nepotizma i korupcije.

A Gutić ponavlja: «Za stanje u MUP-u su odgovorni ministar unutrašnjih poslova i komesar».No, sve je, konačno, zainteresovalo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje nam je potvrdilo da je formiran predmet o kompromitirajućim navodima premijera, ministra i rukovodstva banovićke SDA. Istraga, kazali su nam,treba da počne, pa će posebna pažnja istražitelja biti usmjerena na zloupotrebe i nepotizam u kantonalnom MUP-u, navodi FTV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!