Breaking News
Home / POLITIKA PRIVATNOSTI

POLITIKA PRIVATNOSTI

 

PRAVILA I USLOVI KORIŠTENJA

 

Ova politika privatnosti je sastavljena kako bi ste se upoznali sa osnovnim odredbama web stranice, te služila i garantovala vam zaštitu svih vaših informacija koje se nalaze na našoj web stranici. Pažljivo pročitajte našu politiku privatnosti kako biste jasno razumjeli uslove korištenja, o tome kako ćemo prikupljati, koristiti, zaštititi ili na drugi način rukovati vašim ličnim podacima u skladu sa našom web stranicom.

 

Uvjeti korištenja web stranice

Vaš pristup, kao i korištenje ove internet stranice podliježe ovim pravilima i uslovima korištenja i važećim zakonskim propisima koji uređuju ovu oblast. Pravila korišćenja se primjenjuju na sve sadržaje i usluge internet stranice. Korisnici su u obavezi da se informišu o pravilima korištenja stranice, te se korištenjem bilo kog dijela internet stranice, kao i podstranica, smatra da su korisnici upoznati u svakom trenutku sa ovim pravilima, i da su ih razumjeli u potpunosti, kao i da prihvataju korištenje sadržaja ove internet stranice isključivo za ličnu upotrebu, u informativne i nekomercijalne svrhe, i na sopstvenu odgovornost. Korišćenjem bilo kog dijela internet stranice prihvatate sva pravila i uslove njegovog korištenja.

Autorksa prava

Sadržaj ili bilo koji dio ove web stranice ne smije se umnožavati, kopirati, reproducirati, objavljivati ili na drugi način iskorištavati u komercijalne svrhe bez našeg izričitog pismenog pristanka. Time je sadržaj na portalu e-magazin.net zaštićen u skladu sa Članom 3. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima BiH. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela ove stranice, bez dozvole vlasnika stranice (u daljnjem tekstu: vlasnik stranice) ili vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava.

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj stranici ne smiju se kopirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka vlasnika stranice ili vlasnika sadržaja, te ga koristiti na bilo koji način koji može uzrokovati štetu vlasniku stranice ili bilo kojoj trećoj strani. U suprotnom postupate protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima BiH, te podliježete sankcijama. Međutim, oni se mogu koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba. Na drugim internetskim stranicama dozvoljeno je objavljivati poveznice koje upućuju na sadržaj objavljen na stranici e-magazin.net bez ikakvog posebnog odobrenja vlasnika stranice.

Ukoliko korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih prava na stranici e-magazin.net, o tome je dužan izvijestiti vlasnika stranice putem e-poruke na adresu  info@e-magazin.net.

Svi samoinicijativno poslani materijali, a osobito fotografije, videouretci, tekstovi i drugi slični materijali, odnosno drugi autorski radovi (u daljnjem tekstu: materijali) mogu, jednom ili više puta, bez vremenskog ograničenja, ali i ne moraju, biti objavljeni na našoj web stranici. Pošiljatelji materijala prihvaćaju da za poslane materijale neće biti isplaćen nikakav honorar. Sve osobe koje samoinicijativno pošalju materijal jamče pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću da isti predstavlja isključivo njihovo vlasništvo, te da na isti polažu autorska prava. Odričemo se svake odgovornosti vezane na materijale dostavljene od trećih osoba, te ne možemo jamčiti tačnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja.

Komentiranje

Korisnici stranice imaju mogućnost komentirati objave ili se priključiti raspravi bilo svojim imenom ili nadimkom i to na način koji je reguliran općim pravilima ponašanja na internetu i ovim uvjetima korištenja.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala e-magazin.net. Naš portal zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal e-magazin.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Korištenjem stranice suglasni ste pridržavati se odredbi i uvjeta navedenih u ovoj obavijesti, te se smatra da ste se u cijelosti upoznali sa svim uvjetima, da su vam jasni i da ih prihvatate. Ukoliko niste suglasni sa navedenim uvjetima, molimo vas da ne pristupate stranici i ne koristite njene sadržaje ili mogućnosti.

Obaveze korisnika pri korištenju internetske stranice

Korištenjem sadržaja naše stranice korisnik prihvaća sve rizike koji nastaju iz korištenja ove internetske stranice, te prihvaća koristiti sadržaj stranice isključivo za ličnu upotrebu i na vlastitu odgovornost.

Vlasnik internetske stranice se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje ove internetske stranice, za bilo koje radnje korisnika upotrebom ili zloupotrebom sadržaja ove internetske stranice, te za bilo kakav materijalni ili nematerijalni gubitak ili štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi sa upotrebom ili zloupotrebom korištenja sadržaja ove internetske stranice.

Pri korištenju stranice e-magazin.net i njenih usluga neprihvatljivo je i strogo zabranjeno:

  • vrijeđati, omalovažavati ili uznemiravati druge sudionike;
  • poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje i rat;
  • objavljivati ili učitavati sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički, te štetan na bilo koji drugi način;
  • vulgarno pisati ili psovati;
  • kršiti privatnost, objavljivati tuđe privatne poruke odnosno objavljivati tuđe lične podatke protivno odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka ili protivno drugim pozitivnim pravnim propisima, osim općepoznatih podataka o javnim osobama;
  • lažno se predstavljati odnosno predstavljati u ime druge pravne ili fizičke osobe;
  • slanje ili učitavanje dječije pornografije, pornografskog ili sličnog sadržaja ili objavljivati poveznice koje vode do takvog sadržaja;
  • slanje ili učitavanje sadržaja kojih niste autor, odnosno nositelj autorskog prava i/ili drugih prava intelektualnog vlasništva na tim sadržajima, te ukoliko nemate dozvolu autora za korištenje tih sadržaja;
  • slanje ili učitavanje sadržaja kojima se vrijeđaju prava djece;
  • izričito ili prikriveno oglašavati bilo kakve proizvode ili usluge;
  • slanje ili učitavanje i/ili razmjenu sadržaja koji sadrže računalne viruse, crve, računalne kodove, datoteke i programe koji mogu imati za posljedicu ometanje, ograničavanje rada ili uništenje bilo kojeg računalnog programa ili bilo koje računalne i druge opreme;
  • višestruko i uzastopno pisanje interpunkcijskih ili drugih znakova ili prečesto korištenje emotikona;
  • pisati isključivo velikim slovima;
  • nepotrebno, višestruko ponavljati iste poruke ili odgovore;
  • izrugivati se i omalovažavati opća pravila;
  • promovirati aktivnosti vezanih uz drogu, alkohol i druga opojna sredstva;
  • postavljati linkove i programe za preuzimanje piratskog sadržaja ili drugih protuzakonitih aktivnosti.

Zadržavamo pravo da na temelju vlastite procjene i bez prethodne obavijesti i/ili pojašnjenja u potpunosti ili djelomično uklonimo sadržaj koji smatramo neprikladnim ili koji nije u skladu sa ovim uvjetima korištenja.

Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik prihvaća i suglasan je da će stranica e-magazin.net i njene usluge uključivati reklame, raznorazne obavijesti, poruke vlasnika i urednika stranice, te druge slične poruke.

Promjene sadržaja stranice

Zadržavamo pravo promjene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadržaja na internetskoj stranici e-magazin.net bez obaveze prethodne najave pri čemu se odričemo odgovornosti za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Promjene uvjeta korištenja

Zadržavamo pravo promjene uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku i odričemo se odgovornosti za moguće posljedice koje su proizašle iz takvih promjena. Promjene stupaju na snagu objavljivanjem na internetskoj stranici e-magazin.net.

Pomoć i podrška

Korisnicima stranice ne pružamo telefonsku pomoć i podršku. Sve informacije se mogu dobiti isključivo putem e-adrese koja je navedena na kraju ove politike privatnosti.

Korištenje informacija

“e-Magazin” vrlo ozbiljno uzima privatnost korisnika ove web stranice i sigurnost vaših ličnih podataka. Naš je cilj da se svi vi, ako se vaše lične informacije obrađuju na našoj stranici, osjećate sigurni da se poštuje vaša privatnost i da se poduzima odgovarajuća briga o vašim ličnim informacijama.

Pristupanjem web stranici vi se slažete sa sljedećim uslovima. Ako se ne slažete s njima, ne možete koristiti web stranicu.

“e-Magazin.net” će biti saglasna sa državnim zakonima o zaštiti podataka koji upravljaju skupljanjem i upotrebom ličnih podataka i koji će se primijeniti na aktivnosti naše stranice. Po bosansko-hercegovačkom zakonu o ličnim podacima vi imate pravo na pristup i ispravku svojih ličnih podataka. “e-Magazin.net” će se držati ovih prava koliko je to moguće kako bi ispunila svoje zakonske obaveze.

“e-Magazin.net” prikuplja lične podatke kao što su ime i prezime, e-mail adresa i država prebivanja, te druge informacije koje korisnici web stranice dobrovoljno daju. Prikupljamo samo one lične podatke koji su nam dobrovoljno dostavljeni. Ne zahtijevamo od vas slanje podataka kako bismo vam omogućili pristup na svoje stranice i ne tražimo da otkrijete više podataka nego što je doista potrebno za potrebe registracije.

Ne prodajemo, ne prenosimo i ne otkrivamo podatke koje prikupimo na svojim internetskim stranicama nikome, osim:

• u slučajevima kada je to potrebno radi izvršavanja naših zakonskih obaveza,
• u slučajevima kada je to potrebno radi zaštite vašeg života ili tjelesnog integriteta, a vi niste u mogućnosti dati svoj pristanak za obradu svojih ličnih podataka,
• u slučajevima kada je to nužno radi ispunjenja zadataka koji se izvršavaju u javnom interesu,
• u slučajevima kada ste vi sami objavili te podatke (čl. 7., st. 3., toč. 1., 2., 3. i 4. Zakona o zaštiti ličnih podataka),

Popunjavajući formulare na našoj stranici jamčite da su informacije koje ste priložili tačne, te da ste u cijelosti suglasni s odredbama naše Politike privatnosti i u njoj navedenim uvjetima.

Pristup svim podacima o našim korisnicima je ograničen i imaju ga samo zaposlenici kojima su isti potrebni kako bi vam pružili određenu uslugu ili pomoć na našem site-u. Dakle, lični podaci koje date biti će obrađeni u svrhu obezbjeđivanja informacija i usluga koje zahtijevate kao i za marketing. Vašu e-mail adresu i ostale podatke ne prodajemo, ne iznajmljujemo te ih nećemo staviti trećim pravnim i fizičkim osobama na raspolaganje bez Vašeg pristanka. Mi vam nećemo slati neželjenu poštu. Također ne odgovaramo za slučajnu pogrešku ili pogrešku zbog više sile ili drugih objektivnih okolnosti kojima se uzrokuje slučajno kršenje zajamčene zaštite vaših podataka, ali jamči da će pogreška biti otklonjena, ako je to moguće, čim prije. S time, naša web stranica ne preuzima nikakve odgovornosti za politiku privatnosti ili sadržaj eksternih web stranica na koje upućuju linkovi sa ove web stranice.

“e-Magazin.net”može u svako vrijeme revidirati uvjete ove Politike privatnosti. Promjene stupaju na snagu objavljivanjem na ovoj adresi. Uvjeti korištenja primjenjuju se do raskida istih od naše ili vaše strane. Vaš raskid, moguć je u bilo kojem trenutku, znači prestanak korištenja ovih stranica i poništenje svih materijala i sadržaja preuzetih i korištenih sa iste internetske lokacije.

Ako imate bilo kakva pitanja o našoj obradi vaših ličnih podataka, molimo kontaktirajte nas.

Koje lične podatke prikupljamo od ljudi koji posjećuju našu web stranicu?

Mi ne prikupljamo informacije posjetitelja na našem sajtu.

Kada prikupljamo vaše informacije?

Vaše informacije prikupljamo tek kada se registrujete i ulogujete na našu web stranicu, prijavite se na naš newsletter, surfate web stranicom, unosite informacije na našoj web stranici ili koristite neke druge stranice koje rade na sljedeći način:

  • Da bi poboljšalo našu uslugu i web stranicu,
  • Osiguravanja pružanja tražene usluge,
  • Što učinkovitijeg odgovora na Vaš upit,
  • Promocije naših usluga u skladu Vašim ukazanim interesom,
  • Naše interne statističke obrade podataka,
  • Mogućnosti slanja publikacija, brošura i drugih vezanih promidžbenih materijala.

U trenutku dostavljanja Vaših podataka, Vi pristajete na kontakt sa nama, te nam time dajete za pravo staviti vas na našu mail listu – trenutak dozvole, vaš je izričit pristanak na kontakt. Zaštita privatnosti vaših podataka je trajna, a u svakom trenutku možete tražiti isključenje s naše mailing liste putem poveznica koje se nalaze unutar svake komunikacije ili slanjem direktnog zahtjeva. Nakon toga, Vaše ćemo podatke koristiti isključivo u svrhu interne statističke obrade podataka.

Kako štitimo vaše podatke?

Naša web stranica se skenira na redovnoj osnovi za sigurnosne rupe i poznatih ranjivosti kako bi vaš posjet našem sajtu bio što sigurniji.

Mi koristimo redovne Malware skeniranja i koristimo SSL certifikat.

  • Pružamo samo članke i informacije. Mi nikada ne pitamo za osobne ili privatne informacije poput imena, adrese e-pošte ili brojeva kreditnih kartica.

Tajnost podataka

Želimo jasno reći da prilikom posjeta našoj web stranici Vaši lični podaci ostaju tajni, osim ako ih ne želite dobrovoljno otkriti. Obvezujemo se da drugim stranama nećemo otkrivati podatke koje smo zaprimili, osim u slučajevima navedenima u prethodnome poglavlju.

Statistika poslužitelja

Naš poslužitelj globalne mreže koristi statistički softver. Ti su programi standardno obilježje svih internetskih poslužitelja i nisu karakteristični samo za našu stranicu. Takvi statistički programi omogućuju nam svoje stranice prilagoditi kako bi bile što efikasnije i jednostavnije za naše posjetitelje (utvrđivanje podataka koji najviše ili najmanje zanimaju naše korisnike, prilagođavanje stranica za pojedine internetske preglednike, učinkovitost strukture naše lokacije, te posjećenost naše stranice.)

Da li koristimo “cookies”?

Kako bismo olakšali pregledavanje naših internetskih stranica, naš poslužitelj globalne mreže koristi kolačiće. Radi se o jako malim tekstualnim datotekama koje poslužitelj postavlja na računalo korisnika u svrhu praćenja odabira pojedinih jezičnih varijanti naših stranica, kao i prilikom ulaska na dijelove stranica koje zahtijevaju unos korisničkog imena i lozinke. Kolačići se ne mogu koristiti za pokretanje programa ili postavljanje virusa na Vaše računalo. Kolačići koje naš internetski poslužitelj postavlja brišu se automatski s Vašeg računala na kraju sesije, odnosno onog trenutka kada napustite naše stranice. Pregled naših stranica moguć je i bez uporabe kolačića, ako je vaš internetski preglednik tako postavljen.

Možete odabrati da vas računalo upozori svaki put kada se šalje kolačić, ili možete odabrati da isključite sve kolačiće. Ovo radite putem postavki preglednika koji je za svaki od pretraživača drugačiji (pogledajte pomoć u izborniku vašeg pretraživača i naučite na ispravan način postaviti kolačiće).

Ako isključite kolačiće, neke funkcije će biti onemogućene. S toga vaš doživljaj stranice neće biti efikasniji i možda neće ispravno funkcionisati.

Međutim, i dalje ćete biti u mogućnosti pristupa stranici.

Third-party objavljivanje i poveznice

Mi ne prodajemo, trgujemo, ili na neki drugi način ne prenosimo vaše lične podatke van okvira naše web stranice.

Mi ne uključujemo, niti nudimo strane proizvode ili usluge na našoj web stranici.

Činimo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da sva preusmjeravanja s naših internetskih stranica upućuju na internetske stranice koje ne sadrže ilegalan i/ili štetan sadržaj. Međutim, stranice i adrese na mreži brzo se mijenjaju i ne možemo uvijek jamčiti za sadržaj svake adrese na koju vas usmjerimo.

Google

Mi koristimo Google AdSense oglašavanje na našim web stranicama.

Googleovi uvjeti oglašavanja mogu se sažeti u Googleova načela oglašavanja. Oni su stavljeni kako bi osigurali pozitivan doživljaj za korisnike https://support.google.com/adwordspolicy/answer/1316548?hl=en

Google prikuplja podatke kako bi svim svojim korisnicima pružali bolju uslugu, a s time unaprijedili sigurnost i pouzdanost svojih usluga. Na temelju njih mogu otkriti neke osnovne stvari, kao što je jezik kojim govorite, do onih složenijih, primjerice koji oglasi vas najviše zanimaju, koje osobe su vam najvažnije online ili koji bi vam se videozapis na YouTubeu mogao svidjeti. Podaci koje Google prikuplja i način na koji ih upotrebljava ovisi o vašoj upotrebi i načinu na koji upravljate kontrolama privatnosti. Kada niste prijavljeni na Google račun, podaci koje google prikuplja spremaju se sa jedinstvenim identifikatorima koji su povezani sa preglednikom, aplikacijom ili uređajem koji upotrebljavate. Kada ste prijavljeni, prikupljaju se i podatci koji se pohranjuju na vaš Google račun i s njima se postupa kao sa ličnim podacima. Google prikupljene podatke ne dijeli bilo kome izvan googla, osim u slučajevima vašeg pristanka, sa administratorima domena, za vanjsku obradu, te pravnih razloga.

Google prikuplja podatke o interakciji aplikacija, preglednika i uređaja putem kojih pristupate Googleovim uslugama.

Google, kao treća strana dobavljača, koristi kolačiće za posluživanje oglasa na našoj web stranici. Google koristi DART kolačić koji dopušta posluživanje oglasa našim korisnicima na temelju predhodnih posjeta našoj web stranici i drugim web stranicama na internetu. Korisnici mogu isključiti korištenje DART kolačića posjetom na pravila o sadržaju privatnosti za Google oglas.

Mi, zajedno sa trećom stranom dobavljača, kao što je Google koristimo first-party kolačiće (kao što su kolačići Google Analyticsa) i third-party kolačiće (kao što je DoubleClick kolačić) ili druge third-party identifikatore za prikupljanje podataka o interakcijama korisnika sa pojavljivanjem oglasa i ostalih servisnih usluga koje se odnose na našu web stranicu, isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svoje stranice na internetu. Detaljne informacije treće strane o ovoj usluzi, dostupne su na https://www.google.com/analytics/.

Isključivanje: 
Korisnici mogu postaviti postavke koristeći Google Ad Settings page. Alternativno, možete isključiti tako da posjetite Network Advertising Initiative Opt Out stranicu ili koristeći Google Analytics Opt Out preglednik dodatak.

 

Kontaktirajte nas:

Ukoliko postoje bilo kakva pitanja u vezi ovog pravila privatnosti, možete nam se obratiti putem maila: info@e-magazin.net

Translate »
error: Content is protected !!