Home / ŽIVOTNI STIL / PORODICA / Što se događa s brakom nakon dolaska djeteta

Što se događa s brakom nakon dolaska djeteta

Nakon rođenja prvog djeteta zadovoljstvo bračnim životom opada, što negativno djeluje na dječji emotivni razvoj i akademske rezultate.

Što se događa s parovima nakon što dobiju prvo dijete? Dugoročno istraživanje na Sveučilištu u Kaliforniji otkrilo je pomalo razočaravajuće rezultate.

Nakon rođenja prvog djeteta zadovoljstvo bračnim životom opada, što negativno djeluje na dječji emotivni razvoj i akademske rezultate.

No to ipak nije slučaj sa svim parovima. Neki brakovi tek nakon rođenja prvog djeteta učvrsnu, a pitanje koje se postavlja je ono o čarobnom receptu. Što je potrebno kako se odnosi među partnerima ne bi promijenili kada treća osoba postane dio njihove svakodnevice?

Odgovor leži u načinu na koji donose odluke. Ne radi se o tome da sretni parovi ne nailaze na probleme jer njih ima u svakom braku. Voditelji istraživanja skreću pozornost na činjenicu da nakon dolaska djeteta partneri nailaze na mnogo novih tema oko kojih moraju uskladiti mišljenja, pregovarati i pronaći rješenje. Teško je tu uvijek činiti na uviđajan način i s poštovanjem  zbog čega se takve situacije često pretvaraju u svađe koje mogu uništiti brak.

Što bi parovi mogli učiniti kako bi popravili međusobne odnose?

Stručnjaci preporučaju razgovor o bitnim temama kad smo odmorni i koncentrirani, a ne usred noći kad djete ne može spavati ili u desetak minuta kada stojimo na blagajni supermarketa. Važno je stvoriti vrijeme koje ćemo posvetiti vezi, baš kao što smo to činili prije dolaska djeteta.

Check Also

Sutra mi je 19.ti rođendan… Nemam nikoga. Mama je umrla prije 8 godina, oca …

Sutra mi je 19.ti rođendan… Nemam nikoga. Mama je umrla prije 8 godina, oca nikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »