Breaking News
Home / VIJESTI / Besramno visoke plate državnih funkcionera u FBiH: Majska plaća Nedžada Polića 41.761 KM

Besramno visoke plate državnih funkcionera u FBiH: Majska plaća Nedžada Polića 41.761 KM

Porezna uprava FBiH sačinila je spisak najvećih primanja mjesečnih neto plata u FBiH državnih funkcionera za mart, april i maj 2013. godine, te spisak dostavila Parlamentu FBiH.

Prema dokumentima, najveću platu u martu je imao Izet Jelić, član Uprave Sarajevo osiguranja, čak 19.907 KM, u stopu ga prate njegove kolege Sead Tikovina s plaćom od 19.246 KM, Advija Alihodžić 18.870 KM  i Midhat Terzić 18.434 KM. Nedžad Polić (na slici), bivši direktor Bosnalijeka, u martu mjesecu primio je platu 14.927 KM, a iako je tada razriješen dužnosti u aprilu je počašćen platom od 15.008 KM, dok je za maj mjesec “osvojio premiju” pa mu je isplaćeno 41.761 KM.

Najveću platu u aprilu imao je bivši kandidat za komesara policije HNK-a, te aktuelni načelnik operativnog centra MUP-a HNK-a Srećko Glibić. Iznos plate mu je iznosio 24.025 KM. Slijedi ga Ivo Bradvica s platom od 20.036 KM, te Mladen Galić tada zaposlen u Aluminiju sa platom od 16.040 KM i njegov kolega Željko Boras s platom od 15.708 KM. Bivši direktor Aluminija Ivo Bradvica je u martu u džep stavio 13.418 KM, dok je uposlenik Bosnalijeka Bojan Kebe taj mjesec “zaradio” 12.907 KM.

Uposlenik Bor banke Hamid Pršeš je u martu imao platu od 11.689 KM, dok je Ljubomir Zovko, uposlenik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru inkasirao 10.915 KM, a njegova kolegica Sabrina Horović 10.202 KM. Samir Čaušević sa fakulteta za saobbraćaj i komunikacije je u aprilu primio plaću od 11.050 KM, a Ramiz Džaferović, predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH 8.776 KM. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u aprilu je imao platu od 6.071 KM, dok je Željko Komšić zaradio 5.694 KM.

Dokument o visini plata pojedinih funkcionera u Federaciji BiH koji se pojavio u bh. medijima pokazuje samo visinu njihovih plata, ali ne i primanja, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“To su plaće. Niko nije obradio primanja. Pustite plaće, mnogi od tih ljudi imaju dodatna primanja. Ovo je samo ono što je zvanično došlo kao plaća. A da saberete još mjesečna primanja tih ljudi… članovi raznih nadzornih odbora, upravnih odbora, ne govorim sad o ljudima koji su u privatnom biznisu, već samo o onima koji su na državnom novcu, po bilo kojoj osnovi. Tek bi onda vidjeli šta je čudo i šta su plaće”, naglasio je Komšić.

Komentirajući podatke Porezne uprave FBiH premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je danas novinarima da su plaće pojedinih dužnosnika u Federaciji “bezobrazno visoke za uvjete u kojima živimo”.

“Koji su to rezultati poslovanja koji mogu opravdati tako visoke plate posebno ako se uzmu u obzir pokazatelji da su neke od tih firmi stalni gubitaši te da se stalno traži način kako da se njihovi gubici saniraju” istaknuo je Nikšić.

Dodao je da je upitno šta se može povodom toga poduzeti, osim što se može uputiti moralna osuda, ali će Vlada razmotriti ovu informaciju i kao takva se opredijeliti ima li prostora da se djeluje “barem na savjest ljudi, ukoliko ne bude mogućnosti da se u skladu sa zakonom nešto učini”.

(Oslobođenje, BiH)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!