Breaking News
Home / VIJESTI / BH PARAOLIMPIJSKI HEROJI IMAJU FENOMENALNU KAMPANJU, PODRŽIMO IH! #NISU MI REKLI

BH PARAOLIMPIJSKI HEROJI IMAJU FENOMENALNU KAMPANJU, PODRŽIMO IH! #NISU MI REKLI

S ciljem stvaranja boljih uvjeta za sportiste sa invaliditetom u BiH nedavno je pokrenut projekat i kampanja “Nisu mi rekli”, čiji je pokretač Azra Atagić-Ćatović iz Sarajeva.

Cilj kampanje je promocija sporta za osobe sa invaliditetom kako bi se što više djece i mladih sa invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom, te da se najkvalitetnijim sportistima omogući da predstavljaju BiH na velikim svjetskim takmičenjima. U Bosni i Hercegovini je do sada bila najpoznatija sjedeća odbojka, ali važno je da i svi ostali sportovi budu zastupljeni.

“Slovenija i Hrvatska su slične projekte pokrenule prije sedam-osam godina, te su u tim zemljama vidno unaprijeđeni uvjeti za bavljenje sportom. Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine nije imao finansijsku mogućnost i kapacitet da kampanju realizuje samostalno, te sam došla na ideju da pokrenemo kampanju za paraolimpijce da se kroz promociju paraolimpijskih sportova dođe do boljih uvjeta za rad i bavljenje sportom osoba sa invaliditetom i u BiH. Želim da naglasim da je kampanja pokrenuta bez finansijskih ulaganja, samo uz svesrdnu pomoć naših pokrovitelja koji su odvojili svoje znanje, vrijeme i resurse kako bi kampanja ugledala svjetlo dana”, ističe Atagić-Ćatović.

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva kampanje je osnivanje sportskih klubova za osobe sa invaliditetom, da se osobama sa invaliditetom omogući treniranje i aktivno bavljenje sportom. Isto tako, cilj je da se dodatno obuče treneri i sportski radnici, te da osigura adekvatna oprema.

“Potrebni su treneri i kvalifikovane osobe koje će, naprimjer, skijati, trenirati sa slabovidnim ili slijepim osobama”, kaže Atagić-Ćatović te dodaje: “U posljednje vrijeme dosta se promovisano plivanje za djecu sa invaliditetom”.

U okviru kampanje predstavljeno je sedam sportista, dva plivača Ismail Zulfić i Nermin Memić, dva skijaša Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović, jedan odbojkaš Armin Šehić, košarkašica u kolicima Biljana Nedić i bacačica kugle Dženita Klico.

“Nadamo se da će u budućnosti i predstavnici vlasti imati više sluha za ove ljude i podržati rad klubova koji okupljaju osobe sa invaliditetom”, kaže Atagić-Ćatović.

“Inače, kampanja ne bi ugledala svjetlo dana bez svesrdne podrške sponzora kojima dugujemo veliku zahvalnost. Krenut ćemo od agencije Communis Sarajevo koja je uradila idejno rješenje i osmislila kampanju. Zatim, promotivni spot je radila ekipa BHRT-a, posebno se zahvaljujemo: Vedrana Mijić – kamerman, Zoran Tankosić – kamerman, Vedad Hodzić– reditelj, Elvedin Hamzić– rasvjeta, Halid Solak – rasvjeta, Edin Secic – vozni park, Jasmin Salanović – organizator. Da bi kampanja bila što vidljivija, pobrinuli su se United Outdoor BHEuroplakat BH,Total Media i Metromedia Group.

Također, Margo Štamparija je za potrebe kampanje ustupila svoje resurse i od njih smo dobili gratis štampanje plakata”, kazala je Atagić-Ćatović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!