Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / LJUBAV / Da li znate za pravilo 50-30-20?!

Da li znate za pravilo 50-30-20?!

Pristanite na kompromis, ali ne gubite sebe, pojasnite mu svoje granice i ne zaboravite da on nije vaš život, već da morate odvojiti vrijeme za prijatelje, porodicu i samo za sebe.

Živite u vašoj ljubavnoj oazi i ne dotiče vas mnogo ostatak svijeta, jer imate muškarca, pored kojeg se osjećate maksimalno ispunjeno. Budite oprezni. Kako bi faza idiličnog odnosa potrajala što duže, važno je da ne izgubite sebe.

To ne znači da ne smijete pokazivati svoja osjećanja i uživati u svakom zajedničkom trenutku. Međutim, zadržite neku tajnu za sebe, provodite vrijeme s prijateljicama i ne odričite se stvari koje volite zbog partnera.

50-30-20

Stručnjak za veze, Vendi Aterberi, predlaže pravilo koje je nazvala 50-30-20. Ove brojke znače da je 50 posto vremena potrebno odvojiti za partnera, 30 posto za prijatelje i porodicu, i 20 posto za sebe. To je formula koja će osigurati zdrav i uspješan odnos, u kojem će svi biti zadovoljni.

Zaboravite na SMS poruke

Prvi znaci neslaganja ne znače da vaša veza neće uspjeti, rasprave i svađe dio su svakog zdravog odnosa. Ipak, SMS poruke su glavni neprijatelj svakog oblika komunikacije. “Ukoliko ste naišli na situaciju u vezi, koju je potrebno raspraviti, učinite to putem telefona ili u četiri oka.

Ako vam to predstavlja problem, znači da ste u odnosu s pogrešnom osobom ili niste spremni za vezu“, kaže Vendi Aterberi.

Pristanite na kompromis, ali ne gubite sebe

Kompromis je sastavni dio svake dobre veze, ali pritom je bitno da ostanete svoji i ne popuštate često. “Ukoliko pristajete na sve što partner želi, pravite loše temelje za buduće rasprave“, tvrdi Vendi.

Ne upoređujte bivšeg i sadašnjeg partnera

Ne pričajte o drugim muškarcima dok niste sigurni u svoju vezu. Možda ćete pomisliti da vaš sadašnji partner želi čuti kako je bolji ljubavnik od bivšeg, ali to je klizav teren, na kojem upravo vi vrlo lahko možete završiti bolnim padom.

Pojasnite mu svoje granice

Stvari koje su vam neugodne partner bi lahko mogao protumačiti kao nezainteresovanost, ali to je vrlo lahko riješiti iskrenim razgovorom. “Otvoreno progovorite o stvarima koje volite ili ne volite u krevetu i da li vam smeta javno razmjenjivanje nježnosti“, predlaže Aterberi.

Ne pretvarajte se da je vaša veza više nego što zaista jeste

Nakon kratkog vremena provedenog u vezi partner i vi možda imate drugačija shvatanja o vašem odnosu. Uredu je biti zaljubljen, ali ukoliko partner ne pokazuje isto teško da ćete ga na to nagovoriti, a posesivnim ponašanjem mogli biste ga otjerati od sebe.

Vrijeme će pokazati da li on zaslužuje da bude pored vas i pokaže želju da gradi ozbiljnu vezu ili mu jednostavno to nije bilo na pameti.

Nastavite biti sretna i nezavisna žena

Ovo je prvi preduslov za uspjeh veze – vi morate biti vi, sretna i zadovoljna, a uz to i zaljubljena žena. Izgubite li sebe, izgubili ste i kamen temeljac za dobru vezu. Ne oslanjajte se na muškarca kao jedini izvor vaše sreće, već uživajte u onim malim stvarima koje vas čine ispunjenom, a koje nemaju veze s vašim partnerom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!