Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Istina i činjenice / HLADNE NOGE MOGU UKAZATI NA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME!

HLADNE NOGE MOGU UKAZATI NA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME!

Noge su najčešće hladne kada ih ne pokrivamo dovoljno, odnosno kada ne nosimo čarape, no što učiniti kada noge ne možemo zagrijati čak ni najdebljim pokrivačima?
Slaba cirkulacija

Jedan od najčešćih razloga hladnih nogu je slaba cirkulacija, što znači da krv ne cirkulira dobro u području nogu, a najčešće u tom slučaju i u rukama. Slaba cirkulacija može biti uzrokovana nedovoljnim kretanjem, odnosno sjedilačkim načinom života, a često ju možete spriječiti ili ukloniti šetnjom od barem pola sata dnevno.

Slaba cirkulacija također može biti uzrokovana krvnim ugrušcima, što može dovesti i do drugih zdravstvenih problema.Ako sumnjate na krvne ugruške ili u obitelji već imate povijest krvnih ugrušaka, a cirkulacija vam je slaba, posavjetujte se s liječnikom.
Nepravilan rad štitnjače

Još jedan čest uzrok hladnih nogu je nepravilan rad štitnjače, češći kod žena nego kod muškaraca. Nepravilan rad štitnjače može uzrokovati hladnoću nogu i ruku, umor, gubitak kose i povećanje tjelesne težine.+

Ako imate problema sa štitnjačom, uzimate lijekove, a još uvijek patite od hladnoće nogu i ruku, posavjetujte se sa liječnikom jer postoji mogućnost da patite od Raynaudovog sindroma.

Raynaudov sindrom karakterizira gubitak krvi u nogama i rukama, uzrokovanih grčevima u krvnim žilama.
Periferna neuropatija

Periferna neuropatija može biti jedan od uzroka hladnoće nogu, a osim hladnoće, simptomi mogu uključivati ukočenost i trnce ili peckanje u nogama. Periferna neuropatija je znak oštećenja živaca, a najčešće je uzrokovana bolestima kao što su dijabetes, izloženost toksinima, infekcije i nedostatak vitamina.

Ako sumnjate na perifernu neuropatiju, odmah o tome obavijestite liječnika. Čekanje ili odgađanje pregleda može biti kobno, a postoji i mogućnost oštećenja velikog broja živaca.

Hladnoća nogu može također biti uzrokovana strahom i nervozom, no bitno je da svejedno kontaktirate liječnika. Kao što smo prethodno objasnili, hladnoća nogu može biti samo jedan od simptoma nekih bolesti, a čekanje ili odgađanje posjeta liječnika ponekad može biti kobno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!