Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Fitnes i dijeta / Istraživanje pokazalo da je veganska dijeta moguća na individualnom, ali ne i na globalnom nivou

Istraživanje pokazalo da je veganska dijeta moguća na individualnom, ali ne i na globalnom nivou

Istraživači su željeli saznati šta bi se desilo ako bi svi u SAD-u prešli na vegansku ishranu i pokazali su da bi se, ukoliko životinje ne bi postojale na planeti, količina hrane dostupna ljudima povećala za 23 posto, jer bi žitarice kojima se sada hrane životinje konzumirali ljudi.

To bi dovelo do povećanja zaliha određenih važnih nutrijenata, uključujući ugljikohidrate, bakar, magnezij i cistein. No, zalihe nekih važnih hranjivih tvari koje dobivamo iz mesnih prerađevina bi se smanjile, a tu spadaju kalcij, vitamin A i D, B12, kao i neke masne kiseline.

“Vrlo jednostavno, postoje potrebe za nutrijentima koje ne možemo zadovoljiti samo konzumiranjem biljaka”, rekla je jedna od autorica studije Mary Beth Hall.

U studiji se navodi da bi bilo moguće zadovoljiti potrebe za hranjivim sastojcima i u na biljkama baziranoj ishrani na individualnom nivou, ali bi bio izazov to postići na nacionalnom ili globalnom nivou. Autori istraživanja su potvrdili i da mnogi Amerikanci moraju jesti više voća i povrća te da je biljna hrana povezana s mnogim zdravstvenim prednostima.

Zaključili su da bi vegani trebali pažljivo razmotriti dijetu kako bi osigurali organizmu esencijalne hranjive materije te da bi osobe koje ne bi uključile u ishranu raznovrsno bilje postale neuhranjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!