Breaking News
Home / VIJESTI / Mladić i “trudnica” na prevaru od penzionera uzimaju novac i dragocjenosti..

Mladić i “trudnica” na prevaru od penzionera uzimaju novac i dragocjenosti..

Početkom januara na vrata starijeg bračnog para – penzionera, u tuzlanskom naselju Slatina, došao je mlađi par, “trudna” žena i mladić, koji su se predstavili kao rodbina njihovih komšija i zatražili su pomoć.

– Rekli su da su ostali u defektu kod TE “Tuzla”, te da im je hitno potrebna određena suma novca kako bi platili šlep službu. Žena koja je djelovala kao trudinica u poodmaklom stadiju, zatražila je da sjedne. S obzirom da su se predstavili i rekli da su rodbina naših susjeda, pustili smo ih u stan. Mobitelom su, kao, razgovarali s tetkom i rekli da će od nas pozajmiti novac za šlepanje auta. Dali smo im i oni su otišli po neke stvari, a tek kada se ni poslije 15 minuta nisu vratili, shvatili smo da smo prevareni – ispričao je za naš portal NN, žrtva “trudnice” i njenog navodnog muža.

Sutradan su slučaj prijavili policiji, a inspektorica s kojom su razgovarali, rekla je da nisu jedini žrtva prevaranata.

– Rekla mi je da smo mi 40-ta žrtva ovo dvoje prevaranata. Pokazali su mi slike i “trudnicu” sam odmah prepoznao. Kroz nekoliko dana policija je pregledala nadzornu kameru na ulazu u zgradu i supruga i ja odmah smo ih prepoznali. Navodno su oboje drogeraši, a rekli su da ih je teško pronaći, jer stalno mijenjaju adresu i mjesto boravka – rekao nam je NN.

U Policijskoj upravi Tuzla potvrdili su kako je zaprimljeno više prijava vezanih za prevare spomenutog para. U odgovoru na naše pitanje u vezi sa slučajem sa Slatine, rečeno nam je slijedeće:

“Tokom posljednja dva mjeseca, decembra 2017. i januara 2018. godine na području Policijske uprave Tuzla, zaprimljene su tri prijave za učinjeno krivično djelo Prevara iz člana 294. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, počinjeno od strane dvije osobe (ženske i muške) na način da su se iste oštećenima (osobama starije životne dobi – penzioneri) lažno predstavljale kao rodbina njihovih komšija, te da im je automobil u kvaru i da trebaju novac za odvoz auta, nakon čega su im oštećene osobe davale određene iznose novca, za koje im je lažno obećano da će biti vraćene.

Postupajući po zaprimljenim prijavama, službenici policije su sa jednom oštećenom stranom izvršili radnju prepoznavanja, kojom prilikom su identifikovani počinitelji KD-a Prevara, a radi se o krim. aktivnim licima od ranije poznatih službenicima policije, i to A.M.P., rođena 1984.godine i K.P., rođen 1993.godine, oboje bez stalnog mjesta boravka.

Tokom 2016. i 2017. godine službenici PU Tuzla su nadležnom Tužilaštvu TK-a proslijedili veći broj izvještaja o počinjenim krivičnim djelima Prevara i Krađa protiv navedenih lica, te im je u više navrata od strane Općinskog suda Tuzla izricana mjera pritvora, a posljednja mjera pritvora završena je u mjesecu novembru 2017.godine.

Službenici policije intenzivno rade na pronalasku navedenih lica i rasvjetljavanju krivičnih djela Prevara, te i ovim putem apelujemo na sve građane da obrate dodatnu pažnju na moguće prevarante i da svaki oblik sumnjivog ili nezakonitog ponašanja prijave policiji.

Ujedno vas želimo obavijestiti da je MUP TK-a objavljivao informacije u vezi slučajeva Prevare koje su počinile gore navedene osobe, kao i apel građanima da obrate pozornost na prevarante koji obmanjuju osobe starije životne dobi i uzimaju novac zbog navodnih gorućih problema kao što je popravak automobila i sl.”, navedeno je u informaciji PU tuzlanske.

Građanima, a posebno starijim osobama – penzionerima, stoga upozorenje da nepoznate osobe ne puštaju u stan, ma kako se predstavile, osim ako ih lično ne poznaju, te da ne nasjedaju na priče čiji je cilj dobijanje “novca na zajam”.

Sve sumnjive osobe koje primijete u zgradi ili im dođu na vrata, treba odmah prijaviti policiji. U konkretnom slučaju prevarom je uzeta svota od par stotina maraka, u nekim ranijim iz stanova su uzimali nakit i druge vrijednosti. A ako je zaista riječ o narkomanima, onda nije isključena ni upotreba sile s teškim posljedicama da bi od žrtava iznudili novac i druge vrijednosti.

(tuzlalive)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!