Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Istina i činjenice / Naučnici s Harvarda tvrde da povremeni post produžava život i utječe na produktivnost

Naučnici s Harvarda tvrde da povremeni post produžava život i utječe na produktivnost

Naučnici su otkrili da privremena ograničavajuća prehrana zadržava mitohondrije, važan dio ćelije za starenje, kod homeostaze, što pomaže u produženju životnog vijeka.

Post je u posljednje vrijeme veoma popularan i među slavnim ličnostima kao što su Benedict Cumberbatch, Beyonce i Silicon Valley. Naučnici naglašavaju pozitivne strane “5: 2 dijete” koja uključuje normalne prehrambene navike pet dana u sedmici i dramatično smanjen unos namirnica posljednja dva dana.

Na Univerzitetu Newcastle je prošle godine provedeno istraživanje koje je potvrdilo ključnu ulogu mitohondrija u starenju ljudskih ćelija, a time i starenju naših tijela. Mitohondriji razgrađuju ugljikohidrate i masne kiseline, daju energiju ćeliji, zbog čega se često nazivaju i “snagom” naših ćelija. Istraživači su, nakon posta kod životinja, primijetili kako su ćlij mlađe, bez prisutnosti starijih mitohondrija.

Novo istraživanje s Harvarda zasnovano je na ovoj tvrdnji i otkriveno je da mitohondriji ostaju u homeostazi ako konzument ima povremeno ograničenu prehranu. Naučnici su također otkrili da povremeni post pomaže koordiniraciji aktivnosti mitohondrija s peroksizomima, drugim dijelovima ćelija koji imaju antioksidativni učinak i koji doprinose dugovječnosti.

(Izvor: klix.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!