Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / PORODICA / POTRESNA ISPOVEST BESKUĆNIKA Ostavljen na ulici sa devet godina, spavao u grmlju i sanjao topli dom

POTRESNA ISPOVEST BESKUĆNIKA Ostavljen na ulici sa devet godina, spavao u grmlju i sanjao topli dom

Devetnaestogodišnji M. G. nema krova nad glavom. Spavao je godinama u grmlju u blizini Istiklal džamije, sretan je, kaže, jer se nikada nije ozbiljnije razboleo. Sada hladne dane i noći provodi u prihvatnom centru u sklopu Gerontološkog centra u Nedžarićima.

– Majka mi je umrla kad sam imao devet godina, braća i sestre su mi smeštene u dom, a ja sam ostao sa ocem. Nedugo zatim otac me je ostavio na ulici. Kazao mi je da se snađem kako znam i umem. On se oženio i otišao u Mostar – priča ovaj mladić suzdržavajući suze.

Završio je samo osnovnu školu, a od devete godine radio je šta god je mogao.

– Nudio sam se ljudima da im čistim, sređujem baštu, kopam, radio sam sve što su mi ponudili samo kako bih mogao kupiti doručak i ručak, a za večeru mi nije ostajalo – kazao je M. G. dodavši da su mu nekada ljudi pomagali, kada ga vide gde spava, priđu mu i daju da jede.

Ne zna gde mu borave sestre i brat nakon što su napunili 18 godina u domu, nikada ga nisu potražili, a on ne zna ni gde bi ih tražio i kako bi došao do njih.

– Ovde su me doveli policajci i Služba za socijalni rad. Tu sam dok oni ne odluče drugačije, a dovodili su me i prošle godine tokom zime. Bitno mi je samo da imam krov nad glavom, da ne spavam na hladnom i mokrom – pojašnjava ovaj mladić.

Sretan je jer u ovom prihvatilištu ima krov nad glavom, tri obroka dnevno i mogućnost da se okupa. Jedino što sada u životu želi jeste da ima posao.

– Radio bih bilo šta samo da mogu zaraditi, a za ostalo ću se nekako snaći – kaže M. G.

Adela Bahto, šefica Službe socijalnog rada Gerontološkog centra u Nedžarićima, ističe da u privremenom smeštaju trenutno boravi 13 osoba.

– Ovde su smeštene osobe koje nemaju krov nad glavom, beskućnici, osobe koje završe na ulici, a razloga je mnogo. Sve njih dovodi ili policija ili Centar za socijalni rad, ne može niko doći samoinicijativno – kazala je Bahto.

U prihvatilištu mogu ostati nekoliko dana ili nekoliko meseci, zavisno od rešavanja njihovog statusa.

– Naše osoblje im pruža sve što im je potrebno. Smeštaj, hranu, zdravstvenu njegu, a mogu se uključiti i u društveni život, te se na taj način ispunjavaju sve njihove egzistencijalne potrebe – pojašnjava Bahto.

Mesta ima za 25 osoba, a zimi je uglavnom sve popunjeno, dok je leti broj korisnika znatno manji, zbog povoljnijih vremenskih uslova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!