Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Savjeti / Prirodnim putem spriječite ispadanje kose

Prirodnim putem spriječite ispadanje kose

Oko 85% muškaraca ima ili će imati problema s ispadanjem kose prije pedesete godine, dok se nekima se gubitak kose pojavljuje i prije 21. godine.

Prije nego pođete tražiti lijek  ispadanju kose ili ćelavosti morate prvo dobro razmotriti radi li se o bolesti ili nasljednoj osobini. Pri samoprocjeni uzmite što više čimbenika u obzir, primjerice stanje kose vaših roditelja, rodbine, kad vam je kosa počela ispadati, u kakvom ste psihičkom stanju tada bili, u kakvom ste psihofizičkom stanju sad…

Ako ste zaključili da je riječ o bolesti, hitno u akciju, obratite se i liječniku, no ako je u pitanju naslijeđe teško ćete moći išta učiniti, osim pomiriti se s tim. Ipak, nemojte se potpuno obeshrabriti, jer iako ne možete potpuno zaustaviti možete bar usporiti ispadanje.

I u jednom i drugom slučaju najvažnije je sustavno djelovanje.  Morate odlučiti da ćete se uhvatiti s tim potpuno u koštac jer samo povremeno ili parcijalno reagiranje vam neće donijeti nikakvo poboljšanje.

 

– Smanjite stres –

Prvo i najvažnije je smanjiti stres. Čini se lako reći ali teško je zaista smanjiti stres. Pokušajte ako ga već ne možete izbjeći ublažiti njegove posljedice  nekim tehnikama opuštanja, meditacije, tjelovježbom i sl.

– Zdrava prehrana –

Prehrana mora biti uravnotežena, s dovoljno vitamina i minerala, te redovitim obrocima.  Ukoliko ne možete osigurati dovoljan unos vitamina pokušajte njihov nedostatak nadoknaditi uzimanjem vitaminskih pripravaka. Više o prehrani protiv ispadanja kose:

Nutricionistički savjeti protiv ispadanja kose

– Kosu perite blagim šamponima –

Za pranje koristite blage i neutralne šampone.

– Vježbajte redovito –

Vježbajte redovito. Tjelovježba smanjuje stres, jedan od glavnih uzročnika ispadanja kose.

– Prestanite pušiti –

Nekoliko istraživanja je pokazalo da pušenje utječe na brzinu ispadanja kose. Stoga, ako želite nešto poduzeti neka vam među prioritetima bude prestanak pušenja.

– Prirodno liječenje ispadanja kose –

Osim gore navedenog vlasištu možete pripomoći i biljnim pripravcima.  Sve navedeno moguće je kupiti skoro u svakoj ljekarni ili biljnoj drogeriji.

Za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu). Osim kamilice dobro djelovanje može postići i čaj od koprive, jedan put ispirite kosu čajem od listova, a slijedeći put čajem od korijena koprive (pripremate ga na isti način kao i kamilicu).

Vlasište redovito masirajte s iscjetkom iz listova oraha  ili iscjetkom lavande pomiješane s jednakom količinom glicerina. Umjesto iscjetka možete koristiti i ulja tih biljaka.

Za utrljavanje u vlasište najbolje je koristiti pripravak od svježih kopriva. Pola kg svježih listova kopriva (ako ih nemate priliku negdje sami ubrati, pokušajte ih potražiti na placu) prelijte s litrom kipuće vode, te ostavite 30 minuta. Lagano procijedite, te nakon toga iz kopriva iscijedite sok i dodajte čašu ricinusovog ulja (osim u ljekarnama možete ga kupiti u dm-u i svim većim trgovačkim centrima na odjelu kozmetike). Tom mješavinom trljajte vlasište najbolje 3 puta dnevno, oko 20 puta na tjedan. Ne morate robovati točnosti ipak to nije lijek koji se mora uzimati svakih osam sati.

Redovito korištenje eteričnog ulja mente može izliječiti vaše vlasište, pomoći vam da se oslobodite iritacije, prhuti i vratite ph ravnotežu, folikule vaše kose moći će ponovno disati, a sve to stimulira rast kose i sprječava gubitak kose.

Možda vam se od ovog gore navedenog čini jednostavnije kupiti gotov pripravak, ali takvim pripravcima gotovo nikad ne znate točan sadržaj, te ponekad mogu zbog svog kemijskog sastava vlasištu nanijeti više štete nego koristi. Neki kuponi pripravci su odlični, a li ne svi, pa ih dobro proučite.

Uzroci pojačanog opadanja kose kod žena

Uzroci pojačanog opadanja kose kod žena mogu biti najrazličitiji, od prirodnog sezonskog obnavljanja do nekog unutarnjeg poremećaja. Ovo su oni najčešći:
– Nakon porođaja, kod dojenja ili ukoliko uzimaju pilule protiv začeća,
– Kod ulaska u menopauzu dolazi do smanjenog lučenja ženskih spolnih hormona pa može doći do usporavanja rasta i značajnog ispadanja kose.
– Kosa ponekad ispada zbog sezonskog obnavljanja, najčešće u jesen.
– Kod uzimanja nekih lijekova.
– Kao posljedica pretjeranog tretiranja, feniranja, onduliranja, bojanja ili prečestog i agresivnog pranja kose.
– Iscrpljujuće dijete, nepravilna prehrana.
– Stres.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!