Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Savjeti / Prost trik garantuje veće mišiće nakon treninga – i to uz manju kilažu (FOTO)

Prost trik garantuje veće mišiće nakon treninga – i to uz manju kilažu (FOTO)

Sve više momaka u teretani vezuje traku oko bicipsa. Iako deluje smešno, iza ova metoda vežbanja stoji ozbiljna nauka

Ne postoji prečica da formu i liniju dovedete u red. Potreban je naporan rad, posvećenost i redovan boravak u teretani.  Ipak, uprkos tome mnogi traže načine da pojačaju vežbanje i ubrzaju napredak mišića.

Jedan od njih je tehnika organičenja krvotoka, koja se ostvaruje vezivanjem ruku, odnosno bicepsa. Na taj način dobićete veći mišić, poboljšati izdržljivost i oporavak od povreda. Zanimljivo je da ova tehnika bolje rezultate donosi ako se podižu manje težine.

Reč je o načinu vežbanja, koji se zove “Kacu”, a osmislio ga je Japanac Jošiaki Sato. On je potencijal tehnike shvatio kada je sa 25 godina slomio zglob na skijanju. Umesto da šest meseci provede u oporavku mišića, Satu je to pošlo za rukom za samo šest nedelja.

Ovom tehnikom oduševljeni su i zdravstveni stručnjaci, koji ga preporučuju sportistim i bodibilderima.

Evo kako funkcioniše

Čvrsto pričvrstite nadlakticu, ograničavajući krvotok od bicepsa. Vežbajte sa znatno manjim težinama nego što obično radite.

– Kada vežbate, stvara se mlečna kiselina. Zarobljavanjem krvi, povećavate stvaranje mlečne kiseline i oslobođate hormon rasta, koji nastaje kada radite sa velikim težinama – objasnio je Zakari Long, direktor fizikalne terapije na Sportskoj klinici u Karolini.

Iako izgradnja mišića na ovaj način deluje privlačno, imajte na umu da je veoma bolna. Vežbu morate izvoditi ispravno, ali ako se vaši mišići otrgnu ili osećaju čvrsto, vezali ste previše čvrsto.

Stručnjaci upozoravaju da je izbegavaju oni sa visokim krvnim pritiskom ili venskom trombozom. Takođe, ne bi trebalo da se obmotava traka bilo gde osim vrhova ruku ili nogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!