Breaking News
Home / VIJESTI / Radio u Njemačkoj 20 godina. Očekivao penziju između 500 i 700 eura, a onda je uslijedio šok

Radio u Njemačkoj 20 godina. Očekivao penziju između 500 i 700 eura, a onda je uslijedio šok

Dvadeset je godina Branko Pašiček iz Hrvatske radio u Njemačkoj, prvo na poslovima zavarivača, pa na montažama, zatim kao šef gradilišta, po 250 do 300 sati mjesečno. Primao je plaću od oko 2.000 eura. Međutim, kad je dobio izračun uoči penzionisanja, nemalo se iznenadio jer zaslužena penzija nakon ukupno 40 godina radnog staža iznosila samo 250 eura!

Radio je, naime, za hrvatskog poslodavca kao tzv. upućeni ili izaslani (detaširani) radnik. To su radnici koje poslodavac upućuje na rad u drugu državu privremeno, najduže na 24 mjeseca, kako bi obavili posao koji je poslodavac ugovorio s stranim partnerom. Upućenim radnicima poslodavac u matičnoj zemlji isplaćuje plaću i sva davanja na nju, s tim da im neto plaća ne smije biti niža od minimalne plaće u zemlji u kojoj rade. Pašiček je primao plaću u visini najmanje njemačke satnice, ali je ostalo prostora za kreativnost domaćih poslodavaca na domaćem terenu pa je sve vrijeme bio prijavljen na hrvatski minimalac, piše “Večernji“…

“Pretpostavljao sam da će mi penzija biti negdje između 500 i 700 eura, ovo nisam mogao ni sanjati”, govori B. Pašiček.

To što mu se dogodilo događa se, nažalost, brojnim hrvatskim radnicima.

Pojašnjenja radi, valja reći da je Pašiček na detašmanu bio puno duže od 24 mjeseca zato što se u Njemačkoj nikad nije ostajalo duže od šest mjeseci u komadu, nakon čega bi radnik tri mjeseca provodio kod kuće, pa iznova. Osim toga, kompanija za koju je radio tokom godina mijenjala je organizacione oblike i vlasničku strukturu pa je formalno bio upućivan na rad od više različitih pravnih osoba.

“Nažalost, masa radnika tek pri odlasku u penziju spozna da im poslodavac nije uplaćivao sve kako je trebao, nego samo za minimalac. U ovakvom slučaju jedino preostaje da si ljudi od svojih primanja uplaćuju neko životno osiguranje ili treći stup”, govori Ana Milićević Pezelj, izvršni sekretar za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Najviše u Njemačku

SSSH ovih dana pokreće savjetovalište za upućene radnike, bez obzira na to da li su članovi sindikata ili ne, s obzirom na to da njihov broj raste.

U 2014. godini iz Hrvatske je 27.500 radnika upućeno u zemlje EU, dok ih je u RH 4.500 bilo upućeno iz drugih zemalja. Najviše radnika upućuje se u Njemačku, Austriju, Sloveniju i nordijske zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!