Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Savjeti / Stručnjaci upozoravaju: Djeca ne bi smjela koristiti Snapchat!

Stručnjaci upozoravaju: Djeca ne bi smjela koristiti Snapchat!

Neke škole širom Velike Britanije već su počele zabranjivati korištenje Snapchata tokom nastave, a britanska komesarka za djecu Ana Longfield smatra da bi roditelji trebali nastaviti istu praksu i nakon škole.

Longfield najviše smeta to što Snapchat zbog svojih mogućnosti izaziva svojevrsnu zavisnost kod djece. To se naročito odnosi na tzv. vatricu – kontinuirano dopisivanje između prijatelja duže od tri dana te se djeca takmiče ko će duže održati tu ‘vatricu’.

Longfield je upozorila roditelje da prouče aplikacije koje njihova djeca koriste i da se upoznaju o svim njihovim mogućnostima.

“Ako niste sigurni, radije nemojte dozvoliti djeci da koriste Snapchat”, istakla je komesarka.

U nedavno objavljenom izvještaju, Longfield je upozorila na negativne utjecaje društvenih mreža na djecu, prije svega jer stvaraju pritisak da se stalno bude prisutan i da mladi putem “lajkova” prikupljaju odobravanje svojih prijatelja.

Snap, kompanija koja je osmislila Snapchat, brani svoju aplikaciju i tvrdi da ona podstiče komunikaciju među prijateljima, bez lova na komentare, lajkove ili dijeljenja.

“Zaista ozbiljno shvatamo našu obavezu da stvorimo sigurno iskustvo za naše korisnike i nastavljamo ulaganje u sva sredstva koja bi to osigurala”, poručili su iz kompanije.

(klix.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!