Breaking News
Home / ŽIVOTNI STIL / ZDRAVLJE / Savjeti / Ukoliko su vam ruke zimi stalno hladne – ne brinite, za to postoji genijalan razlog

Ukoliko su vam ruke zimi stalno hladne – ne brinite, za to postoji genijalan razlog

U ekstremnim uslovima vaše tijelo je vaš saveznik u borbi za preživljavanje.

Kako su stigli hladniji zimski dani, kasnije nego prethodnih godina, čini nam se da nikako ne uspjevamo da ugrijemo ruke šta god da uradimo.

 

Sve je ovo i razumljivo za hladne dane, ali neki ljudi primjećuju da su im dlanovi hladni čak i kada temperature napolju nisu blizu minusa. Ukoliko ste jedan od njih – nemojte da brinete!

Ruke se zagrijavaju zahvaljujući cirkulaciji u našem tijelu jer je srce to koje šalje toplu krv prema svim delovima tijela, skroz do vrhova prstiju, a više krvi znači i više toplote. Kada se nađete napolju na hladnoći ili neko otvori prozor u prostoriji u kojoj boravite, tijelo počinje da koristi fascinantne tehnike termoregulacije.

Jedna od strategija podrazumijeva zadržavanje krvi u središnjem dijelu tijela i skupljanje krvnih sudova kako bi se zaštitili vitalni organi, a time se žrtvuje toplota u ekstremitetima.

Doktor Albert An objašnjava da su neki od nas osjetljiviji na promjene vremena od drugih pa su nam ruke zato stalno hladne. S druge strane, hladne ruke mogu da budu simptom Rajnaudove bolesti, kada dolazi do stezanja malih arterijskih krvnih sudova u prstima, a ponekad i u nosu i jeziku. Iako može da vam izazove neugodnost, ova bolest nije opasna, ali može da bude posledica poremećene funkcije štitne žlijezde. Ako uz hladnoću koju osjećate u rukama, primjetite i neke promjene na koži poput bledila obavezno se obratite ljekaru.

Nije loše uložiti u dobre rukavice kako biste se ugrijali.

Izvor: telegraf.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!